Artilleri, kampfly og krigsskibe kommer til Oksbøl

Artilleri, kampfly og krigsskibe kommer til Oksbøl

13-03-2023, 02:57 - Dinenyheder

Forfatter: Tistrup Mediehus - Pia

Kilde: Varde Kommune

Over 500 soldater fra ni forskellige lande deltager i øvelsen Dynamic Front, der bliver den største artilleriøvelse i Danmark i 30 år. Øvelsen betyder, at der i de kommende dage vil være stor militær tilstedeværelse på vejene mod Oksbøl.

 

Over 500 soldater fra ni forskellige lande deltager i øvelsen Dynamic Front, der bliver den største artilleriøvelse i Danmark i 30 år. Øvelsen betyder, at der i de kommende dage vil være stor militær tilstedeværelse på vejene mod Oksbøl.

Det er blandt andet danske Piranha V, som i de kommende dage kan spottes på vejene i Varde Kommune.

FORSVAR

Oksbøl Skyde- og øvelsesterræn danner 27.-30. marts rammen om den amerikansk ledede øvelse Dynamic Front.

Her vil tunge morterer fra Danmark og haubitser fra Frankrig, Polen og USA skyde med granater, amerikanske F-16 kampfly vil kaste bomber, og skibe fra NATO’s flådestyrker vil yde ildstøtte fra søsiden.

Forud for den spektakulære øvelse vil der være indøvelse for de deltagende enheder fra den 21.-26. marts. Derfor vil man allerede i de kommende dage opleve, at militært udstyr giver øget trafik på vejene i retning mod Oksbøl. Samtidig vil soldater fra de deltagende lande USA, Storbritannien, Polen, Frankrig, Spanien, Canada, Tyrkiet og Grækenland være synlige i bybilledet.

Ved Nymindegab vil en stor ballon kunne ses på himlen. Det er en såkaldt vejrballon, som skal overvåge de meteorologiske forhold frem mod øvelsens begyndelse.

NATO’s østlige flanke

For NATO-alliancen er det afgørende, at medlemslandene effektivt kan anvende hinandens ildstøttesystemer. Formålet med øvelsen Dynamic Front er blandt andet at udvikle og sikre, at allierede og partneres forskellige systemer kan fungere sammen i en krisesituation.

Placeringen af øvelsen skal ses i lyset af, at Oksbøl Skyde- og øvelsesterræn er en central del af NATO’s østlige flanke med de rette forhold til både internationale øvelser og klargøring til reelle indsættelser.

Citat

Mads Sørensen, borgmester i Varde Kommune:

”Vi står midt i en anspændt international situation, hvor et stærkt samarbejde på tværs af NATO-landene er afgørende. Vi er stolte over at lægge grund til en øvelse af denne historiske størrelse netop med fokus på at styrke det internationale samarbejde. Vi glæder os til at byde velkommen til soldaterne fra alle de deltagende lande.”

Fakta

  • Til Dynamic Front deltager soldater fra USA, Storbritannien, Polen, Frankrig, Spanien, Canada, Tyrkiet, Grækenland og Danmark.
  • Det er Hæren, der koordinerer indsatsen for at få de udenlandske enheders ophold i Danmark til at fungere smidigt og uden problemer under Dynamic Front, mens Forsvarskommandoen, Hjemmeværnet, Flyverkommandoen, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, Politiet, Transportministeriet og Varde kommune også bidrager til opgaven.
  • Forsvarskommandoen vil i forbindelse med øvelsen udsende en invitation til medier.