Janus Bygningen slutter efterårssæsonen af med manér

Janus Bygningen slutter efterårssæsonen af med manér

17-10-2015, 04:54

Forfatter: Tistrupnews - RSS

EVA STEEN CHRISTENSEN & HANS CHRISTIAN RYLANDER

i Janus Bygningen 24. oktober – 29. november

 

Janus Bygningen slutter efterårssæsonen af med manér med malerier og skulpturer af højeste kvalitet. Det drejer sig om 2 udstillinger med vidt forskellige udtryk og samtidig om et møde mellem to generationer. Vi glæder os til at vise Eva Steen Christensens banebrydende skulpturelle arbejde sammen med en fyldig præsentation af Hans Christian Rylanders stærke surrealistiske værker.    

 

EVA STEEN CHRISTENSEN

Eva Steen Christensen repræsenterer en ny generation af ”billedhuggere”, hvor der arbejdes i alle mulige materialer og med overraskende virkninger. Hun er født i 1969. Hun er uddannet i England, men bor og arbejder i København. I hendes skulpturer sammenkobles hverdagens objekter med geometriske konstruktionsprincipper. Objekternes betydning og funktion vrides ud af deres velkendte rammer, og mange visuelle overraskelser brænder sig fast. Det gælder også om at blive drillet og at opleve noget nyt.

Hun benævner meget rammende sin udstilling som EKSPERIMENTELLE SKULPTURER. Hun har endvidere givet udstillingen titlen "Sandheden ligger udenfor mig", som også er titlen på det vedhæftede billede. Arbejdet kan godt sidestilles med videnskabelige eksperimenter, hvor nye muligheder også afprøves. Man har i tidens løb kunnet opleve billeder, der var broderet ind i væggene; sære møbellignende konstruktioner, som slet ikke var møbler; et gulvtæppe, hvorfra udskårne dele rejste sig som blomster. Det er en intellektuel arbejdsproces, hvor tanken og nysgerrigheden spiller en stor rolle, men det færdige resultat henvender sig mest til øjet. For publikum drejer det sig først og fremmest om at opleve værkerne umiddelbart og at lade sig overraske.  

Eva Steen Christensen har udstillet mange steder og udført flere udsmykninger. Senest har hun stået for en større udendørs udsmykning til Herlufsholm Kostskole, bestilt af Ny Carlsbergfondet.

 

HANS CHRISTIAN RYLANDER

Hans Christian Rylander er en af de store skikkelser i dansk kunst. Han er født i 1939 og er uddannet på Kunstakademiet i København 1965-69. I hans malerier og skulpturer er der forbindelse til både surrealisme og ekspressionisme, med både gru og stor skønhed.

Til udstillingen i Janus Bygningen har kunstneren valgt hovedsageligt at vise større værker, udlånt af museer og samlinger. Hermed gives publikum en enestående lejlighed til at opleve en væsentlig del af en stor kunstners livsværk.

Han kunst er blevet beskrevet af mange forskellige i bøger og andre medier. Således også af kunsthistoriker Lisbet Bonde på kunstonline.dk i 2004: ”Rylanders psykofotografisk surrealistiskeværker kredser om ensomheden, om menneskets svimlende fortabelse i begæret og om tvivlen, frygten, dekadencen og uroen. Han maler stofligt med pastose lag, og hans lærreder er befolket med ansigter eller kropsfragmenter. Og så er der dyrene - ulven, haren og gribben - der dukker op igen og igen. Og endelig de mange nøgne kvinder.”

Hos Hans Christian Rylander forbindes det foruroligende indhold med stor skønhed i farver og udførelse. Hermed skabes et særligt nærvær, og værkerne kan opleves på mange planer.

Kunstneren er repræsenteret på en lang række kunstmuseer, og af store udsmykninger kan nævnes Provianthuset på Christiansborg, som han arbejdede med fra 1990 til 2004. Her kan man bl.a. opleve det store mylder af figurer, som ofte findes i hans arbejder. Han har i tidens løb haft flere separatudstillinger på museer i Provinsen, bl.a. i Randers og Vejle, og nu er det Vestjyllands Kunstmuseum, der har fornøjelsen.

 

Fernisering og udstilling

Udstillingen har fernisering lørdag den 24. oktober kl. 14.00-16.00

Åbningstale ved kunstnerisk leder Bjarke Regn Svendsen.

 

Udstillingen varer til og med søndag den 29. november.

 

Rundvisning

Søndag den 8. november kl. 14 ved kunstnerisk leder Bjarke Regn Svendsen.