Næste udstilling i Janus

Næste udstilling i Janus

10-08-2022, 09:42

Forfatter: Tistrup Mediehus - Henry

Anna Klindt Sørensen og Birgitte Ejdrup Kristensen

20. august – 23. oktober 2022

 

JANUS’ sale bliver fyldt med vilde, stærke og ekspressive malerier, når vi d. 20. august åbner den store Anna Klindt Sørensen-udstilling.

Anna Klindt Sørensen, 1899-1985, var i mange år en markant skikkelse i kunstlivet. Hun ragede op både kunstnerisk og personligt. For 100 år siden, i 1922, som 23-årig, drog hun ufortrødent til Paris, den kunstneriske metropol over dem alle, hvor hun stiftede bekendtskab med de allernyeste tendenser og de fremmeste kunstnere. Som sin jævnaldrende kollega, Franciska Claussen, der også var i Paris, oplevede hun, at det var svært at komme hjem til Danmark og blive set og anerkendt her.    

     Anna Klindt Sørensen var imidlertid meget selvstændig, selvsikker og initiativrig, og hun opnåede at skabe sig en fin kunstnerisk karriere. Alligevel forblev hun på sin vis en marginaliseret skikkelse i den danske kunstverden. Hendes kunstneriske udtryk var i forhold til sin tid grænseoverskridende og vildt. Hun var både i sin kunst og som person fandenivoldsk og ukonventionel. En væsentlig årsag til den manglende anerkendelse af Anna Klindt Sørensen skyldes dog sandsynligvis, at hun var kvinde. Kvindelige kunstnere skulle arbejde meget hårdere end deres mandlige kolleger for at få opmærksomhed og anerkendelse. Anna Klindt Sørensen kæmpede gennem hele sin karriere for at styrke kvindelige kunstneres vilkår.

     Vor tids unge kvindelige kunstnere har stadig en kamp at kæmpe for at blive set og hørt. Og i en tid med stort fokus på glemte kvindelige kunstnere er Anna Klindt Sørensen et fyrtårn, der fortjener fuldt spotlys. Det får hun med denne udstilling, hvor vi viser et stort udvalg af hendes værker. Vi har nemlig her i JANUS en meget stor samling af både Anna Klindt Sørensens egne malerier, tegninger og grafik samt de værker, hun havde indsamlet af andre kvindelige kunstnere m.h.bl. på det kvindekunstmuseum, hun havde drømt om at skabe i sin villa Petersborg i Ry.

    Birgitte Ejdrup Kristensen (f. 1975) har interesseret sig for Anna Klindt Sørensen i mange år. Hun har set hende som et forbillede, lige siden hun selv som ung og nyuddannet kunstner erfarede, hvor svært det stadig kan være for kvinder at tro på sig selv som kunstnere og opnå omverdenens anerkendelse. Birgitte Ejdrup Kristensen har i en årrække skabt værker i dialog med Anna Klindt Sørensens kunstneriske produktion. To af disse værker er med på udstillingen her i JANUS. 

Fernisering lørdag d. 20. august kl. 14.

Med venlig hilsen

JANUS – Vestjyllands Kunstmuseum

Lærkevej 25, 6862 Tistrup, 75299825.

mail@janusbygningen.dk   www.janusbygningen.dk 

Åben tirsdag-søndag kl. 13-16.