Succesfuld brobygning hjælper unge til at stå på egne ben

Succesfuld brobygning hjælper unge til at stå på egne ben

11-12-2014, 07:16

Forfatter: News

Hele 82 % af deltagerne på Varde Kommunes seneste brobygningsforløb til erhvervsuddannelserne forsørger sig selv efter forløbets afslutning. De gode resultater skaber politisk grundlag for at fortsætte brobygningen i 2015.


I løbet af 2013 og 2014 har i alt 43 unge på offentlig forsørgelse deltaget i et brobygningsforløb arrangeret af Jobcenter Varde særligt rettet mod de erhvervsfaglige uddannelser. Kort tid efter afslutningen på forløbet var 82 % af deltagerne i gang med en erhvervsuddannelse og dermed ikke længere forsørget af det offentlige.


Varde Kommune har en række forskellige indsatser, der skal hjælpe unge til at stå på egne ben, og brobygningen til erhvervsuddannelserne har altså vist sig at have den bedste udslusningsprocent. De unge får undervejs en faglig opkvalificering i dansk, matematik, engelsk og samfundsfag og derudover bliver de også undervist i personlig udvikling og kommer i virksomhedspraktik. Forløbet giver de unge faglige, sociale og personlige kompetencer, så de efterfølgende kan gennemføre en uddannelse på ordinære vilkår.


Succesfuldt samarbejde er en god investering


Det succesfulde forløb er et samarbejde mellem Varde Kommune og Rybners Esbjerg, der tager sig af den faglige del af forløbet.
- Det er rigtig dejligt, når en indsats som den her så entydigt lykkes. Det har stor betydning for de unges fremtid, at de får en hånd til at komme videre og gennemføre en uddannelse, siger Søren Laulund, der er formand for udvalget for Arbejdsmarked og Integration i Varde Kommune.


Udvalget har netop på baggrund af de gode resultater besluttet at afsætte 704.000 kroner, så forløbene kan fortsætte i første omgang i det første halvår i 2015.


- Vi betragter det overordnet som en meget god investering at hjælpe unge mennesker godt i gang med at etablere sig på fremtidens arbejdsmarked. Med den lave arbejdsløshed vi har her i området er det ekstremt vigtigt, at vi drager nytte af alle de ressourcer, vi har til rådighed, siger Søren Laulund om udvalgets beslutning.


Medfinansiering og ny uddannelse på vej


Jobcentrene i Varde og Esbjerg kommuner har sammen med Rybners Esbjerg og Social og Sundhedsskolen i Esbjerg ansøgt Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om medfinansiering af forløbet i 2015. Gennem medfinansieringen håber Jobcenter Varde at kunne bygge bro til erhvervsuddannelserne for yderligere 40 unge i løbet af det 2015.


Samtidig med, at man hos Jobcenter Varde nu planlægger forløbene i 2015, holdes der også et vågnet øje med en ny statsfinansieret uddannelse til erhvervsassistent, der er på vej. Den nye uddannelse har muligvis samme målgruppe som brobygningsforløbene, og den kan derfor få indflydelse på, hvor stort behovet for brobygningsforløbene vil være fremadrettet.