Varde tilbage til middelalderen

Varde tilbage til middelalderen

08-08-2022, 12:52 - Dinenyheder

Forfatter: Tistrup Mediehus - Pia

Varde tilbage til middelalderen – i år med en helt særlig oplevelse!


For tredje gang afvikler Varde Komme middelalderfestival i Varde by med autentisk middelaldermarked ved åen, Late Night og underholdning på Torvet, middelalderstemning på Sct. Nikolai Kirkeplads, foredrag og litteratur for de nørdede og som noget nyt tusmørkeforestillingen Varde Brænder på Varde Torv fredag og lørdag aften.

Der arbejdes intens på at blive færdig til middelalderfestivalen den 26.-28. august. Som altid er der en masse ting, som først kan klares de sidste uger og uforudsete udfordringer, som skal løses i sidste øjeblik.
Men tovholder i Kultur og Fritid i Varde Kommune Lone Mikkelsen siger ”vi når det selvfølgelig. Lige nu er stemningen omkring planlægningen hektisk men humøret er højt. Nu begynder vi at se resultatet af mange timers arbejde, mange deadlines er på plads og om et par uger skal alt være klar – og vi glæder os til en festlig weekend”.

Det bliver en middelalderfestival, der selvfølgelig byder velkommen til autentiske middelaldermarked og gengangere og succeser fra 2017 og 2019 som eksempel historiske byvandringer og foredrag, litteraturfestival, middelalderandagt og middelaldersuppe! Man kan se hele programmet på FB: Varde Middelalderfestival.

Men det er også en middelalderfestival, som har udviklet sig og derfor i år inviterer alle interesserede til at se særforestillingen Varde Brænder på Varde Torv fredag og lørdag aften kl. 21.15.
Forestillingen er årets satsning, hvor man har samlet de kreative kræfter i kommunen – amatører og professionelle - til at lave en forestilling, der tager udgangspunkt i brandene i Varde i 1439, hvor bønder satte ild til Varde Borg i frustration over urimelige vilkår og adlens magt og hvor kongen og rigsrådet som straf efterfølgende satte ild til Varde By. Fortællingen er bygget op om den fiktive bonde Jacob og hans familie. En spændende historie med en blanding af dramatik, kærlighed, opgør og skæbnesvangre valg i livet og en slutning der ender med, at Torvet står i flammer. Stykket er skrevet og instrueres af Jens Frausing og Louise Rømhild, 7-kanten står for scenografi og kostumer og Caroline Sander Jepsen – Dance Company Twenty står for koreografien. AllStage leverer scener og udstyr til lys, lyd og content.
Skuespillere og dansere har været til audition og kommer fra hele kommunen, hvor flere er engageret i et kommunens amatørteatre eller har gået på MusicalTalentskolen Varde.

Et besøg nede på middelaldermarkedet er både en oplevelse og en læring. Man kan vælge at gå en stille tur på pladsen og fornemme stemningen, lytte til de skøre musikere i bandet Ramashang, overvære kampshows ved de berømte Lupus Tempus riddere, se Mester Peder gøgle eller sætte sig og spise en pølse eller drikke et krus øl eller en kop kaffe med udsigt ud over åen. Men er man nysgerrig på det historiske, kan man også gå en tur rundt og snakke med middelalderaktørerne og høre og opleve dem øse ud af deres store viden om datidens håndværk, håndarbejde og lægevidenskab. Et forslag kunne være at besøge gruppen Warwik, som fortæller om lægekunsten i middelalderen eller besøge Rafen og Columbo’s telt, hvor man kan lave sin egen amulet, mens man hører om middelalderens tro og overtro eller man kan gå igennem Scramasax’ lejr og høre mere om, hvordan man arbejdede, levede og overlevede på den tid.

Skoler og børnehaver får også noget ud af middelalderfestivalen. Museet har lavet et idekatalog, som er sendt ud til inspiration i undervisningen og så tilbyder de et antal byvandringer for mellemskoleklasserne. Musik og Billedskolen tilbyder stump til SFO-børnene i Varde by og Kultur og Fritid har inviteret børnehavebørn ned på Torvet til gøgl og dans. Bedsteforældre og andre er velkommen til at komme ned og kigge med.

Hvis vejrguderne vil sørge for godt vejr, så bliver det helt sikkert 3 festlige og oplevelsesrige dage.